Wie zijn wij?

Provincie Antwerpen faciliteert kennisdeling

Op autonoom provinciebedrijf (apb) Campus Vesta brengt de provincie Antwerpen als eerste alle opleidingen voor brandweer, politie, dringende geneeskundige hulpverleners en specialisten rampenmanagement samen.

Meer dan 100 vaste werknemers staan op Campus Vesta voor je klaar. Dat team bestaat uit vaste instructeurs die in hun vrije tijd bij de brandweer of civiele bescherming actief zijn, instructeurs die naast medische opleidingen ook nog deeltijds op spoedgevallen- of ambulancediensten werken, politieprofessionals die jaren op straat stonden, pedagogen en ondersteunende diensten zoals een hr, communicatie, financieel, catering en logistiek team.

Docentenkorps met terreinervaring

Het vaste team wordt omringd door meer dan 1000 getalenteerde freelance docenten en fantastische rollenspelers, die niets liever doen dan hun relevante praktijkervaring met jou te delen.  

MUG-verpleegkundigen die je leren reanimeren, beroepsbrandweermannen die je kleine blusmiddelen uitleggen, politie die je leert omgaan met agressie, magistraten die je rechtsvakken geven, crisiscommunicatiespecialisten die je sociale media tips geven,...
 

Netwerken rendeert

Op Campus Vesta bouwen we bruggen tussen publieke veiligheidsdiensten en het bedrijfsleven. Bovendien zoeken we constant out of the box naar de beste docent voor de meest geslaagde opleiding.

We durven het al eens groots zien. Voor een studiedag rond cybercrime overtuigen we de FBI en softwarebedrijven om naar België af te zakken. Voor de opleiding rampenmanagement delen de organisatoren van Tomorrowland dan weer hun expertise met Campus Vesta. Opportuniteiten spotten om kennisdeling in gang te zetten, is echt ons ding!

Divers opleidingsaanbod

Naast een ruim aanbod aan standaard- en gespecialiseerde opleidingen, bieden we vooral heel wat formules op maat aan. Zowel aan de publieke sector als aan het bedrijfsleven. Bezorg ons jouw opleidingsnoden, wij brainstormen over de uitwerking!
 

Grootschalige rampen- en terreuroefeningen

De jaarlijkse rampenoefening in het kader van de opleiding postgraduaat rampenmanagement, een opleiding die we samen met alle Vlaamse universiteiten, het ministerie van Defensie en de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen organiseren, groeide de voorbije tien jaar uit tot een gevestigde waarde.  

Campus Vesta brandweer

Terrein van meer dan 37 ha

Het immense terrein in Ranst was aanvankelijk een Engels militair kamp. De barakken en hangars komen nu van pas voor de meest uiteenlopende scenariotrainingen.  

Elk jaar creëren we nieuwe opleidingsobjecten of renoveren we iets van de bestaande infrastructuur. Wat denk je bijvoorbeeld van een appartementsgebouw met ondergrondse parkeerplaats voor evacuaties en brandtrainingen, druglabo's met boobie traps, een oefensite voor gaspakkendragers en adviseurs gevaarlijke stoffen, een schietstand en een heus oefendorp?

Nieuw oefencomplex voor industriële brandbestrijding

Uniek in België is ons nieuw oefencomplex voor de bestrijding van zware industriebranden. De provincie Antwerpen heeft de meeste Seveso-bedrijven op haar grondgebied. Daarom investeerde ze op ons terrein in Ranst in een tweede oefenplaat met daarop een nagebootste chemische fabriek.

De drie verdiepingen hoge staalconstructie moet een weerspiegeling zijn van een reële industriële site. Belangrijke onderdelen zijn een pijpengracht (voor de brandbestrijding in pijpleidingen), een leidingenbrug (branden op een moeilijk bereikbare locatie), een tankpark (branden gerelateerd aan de opslag van brandbare vloeistoffen) en een controlepost (voor de instructeurs). Later komen daar nog een opslagmagazijn en een verlaadstation bij.