Campus Vesta huisvest een vleermuizendiscotheek met 500 zwermende diertjes

publish date
17.06.2018

In 2015 startten onderzoeksbureau N8 en de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt een onderzoek naar de vleermuizen op en rond het Fort van Broechem. De studie werd uitgevoerd op vraag van de provincie Antwerpen die het fort 5 jaar geleden kocht van Defensie om het bij opleidingscentrum Campus Vesta te voegen.

Vleermuizendiscotheek
500 vleermuizen gebruiken het fort als winterverblijf. In het najaar komen vleermuizen hier massaal zwermen. Het zwermen kun je vergelijken met een discotheek waar vleermuizenmannetjes en vleermuizenvrouwtjes elkaar ontmoeten om daarna met elkaar te paren. Daarna vliegen ze elk apart weer verder. Daarom werden een aantal dieren uitgerust met hele kleine zendertjes van minder dan een halve gram. De resultaten zijn opmerkelijk. Zo stelden de biologen vast dat vleermuizen die het fort bezoeken tot 25 km afleggen. Het fort is dus een populaire ontmoetingsplaats voor vleermuizen uit een heel ruime regio.

Een date in een oude militaire loods
Nog een andere verrassende vaststelling is dat een aantal grootoorvleermuizen de voorkeur geven aan de oude loodsen op Campus Vesta om met soortgenoten te daten. Een van deze dieren konden we ook met een zendertje volgen en hij ging altijd op insectenjacht in het centrum van Broechem. Dit illustreert dat vleermuizen niet in hokjes in te delen zijn en zich niet beperken tot natuurgebied.

Toegewijde vleermuiskenners
Sven Verkem en Kris Boers stonden in voor het onderzoek. Ze brachten in kaart hoe de vleermuizen het fort (en de omgeving)  tijdens de verschillende seizoenen gebruiken, de omvang van hun jachtgebieden en de impact op de vleermuizen van de veiligheidstrainingen die de provincie Antwerpen op Campus Vesta aan brandweer, politie en dringende geneeskundige hulpverleners geeft.

Sven Verkem studeerde af als bioloog en werkte daarna van 1995-2000 aan de Universiteit Antwerpen rond vleermuizen. Hij is actief binnen de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, en heeft daarnaast een eigen studiebureau N8 dat zich specialiseert in het effect van geplande initiatieven op vleermuizen. Kris Boers startte 23 jaar geleden met vleermuizenonderzoek in de Antwerpse fortengordel. Hij is intussen voorzitter van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt.