Groen licht voor fietspad tussen Lier en Campus Vesta

publish date
26.06.2024

Goed nieuws voor wie van Lier naar Campus Vesta wil fietsen en omgekeerd. De provincie Antwerpen, gemeente Ranst en IGEAN hebben een akkoord bereikt over de aanleg van een fietspad. Het fietspad Safi, dat voor een deel over het terrein van het autonoom provinciebedrijf Campus Vesta loopt, zal voor een rechtstreekse verbinding zorgen naar het station van Lier. De werken kunnen mogelijk al begin januari starten. 

De aanleg en financiering van het fietspad Safi spoor Oost maken deel uit van een samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Antwerpen, de gemeente Ranst en IGEAN. De deputatie van de provincie Antwerpen keurde de samenwerkingsovereenkomst goed op 6 juni, de gemeente Ranst deed dit op 24 juni tijdens de gemeenteraadszitting.

De grond waarop het fietspad komt, is eigendom van de provincie Antwerpen. Het gaat om een oude spoorwegbedding en een strook van 5 meter breed binnen de omheining van Campus Vesta. De omheining zal 5 meter worden opgeschoven, waardoor het terrein van Campus Vesta iets kleiner wordt.

Win-winsituatie

De provincie Antwerpen schenkt de grond aan de gemeente Ranst en aan IGEAN in ruil voor de aanleg en financiering van het fietspad. Het gaat dus om een win-winsituatie. Eenmaal het fietspad klaar is, wordt het volledig eigendom van de gemeente Ranst.

Dit fietspad zorgt voor een mooie aansluiting met de fietsostrade in Lier”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Campus Vesta. “Voor de toegankelijkheid van Campus Vesta is dit van onschatbare waarde. Voor de provincie Antwerpen zijn veilige en comfortabele fietspaden voor functioneel fietsverkeer een speerpunt.”

Ook Pieter Van Turhout, algemeen directeur van Campus Vesta, is tevreden. “Vandaag komen weinig studenten, docenten en personeelsleden met de fiets vanuit Lier omdat de Oostmalsesteenweg veel te gevaarlijk is”, weet hij. “Dat zal nu hopelijk veranderen.”

“Het was wat puzzelen, maar alle puzzelstukjes passen nu mooi in elkaar”, aldus burgemeester Johan De Ryck. “Het project biedt ook verdere mogelijkheden voor de toekomst. Zo zou het fietspad ooit kunnen worden doorgetrokken naar het Netekanaal.”

Ontwikkeling KMO-zone

In dezelfde samenwerkingsovereenkomst zit nog een tweede project, de ontwikkeling van de KMO-zone langs de Oostmalsesteenweg. Dankzij dit project kan de inrit naar de hoofdingang van Campus Vesta worden vernieuwd. Die inrit is momenteel in slechte staat.

De aanleg van het Safi-fietspad beantwoordt aan één van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die door de Verenigde Naties zijn opgesteld, namelijk het ijveren voor duurzame, veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen. Bedoeling is om “tegen 2030 toegang te voorzien tot veilige en duurzame vervoersytemen voor iedereen, waarbij de verkeersveiligheid verbeterd wordt”.