Campus Vesta laat bodemonderzoek doen

publish date
24.06.2021

Als veiligheidscentrum, waar ook brandweeroefeningen doorgaan, willen wij onze buurtbewoners laten weten dat er op de site van Campus Vesta sinds 2007 niet meer gewerkt wordt met PFOS-houdend blusschuim.

In 2015 hebben wij bovendien geïnvesteerd in een nieuw waterzuiveringssysteem en is er speciaal voor ons een blusschuim ontwikkeld zonder milieubelastende producten.

Bij onze voorloper, vzw Piba, werd nog wel, beperkt weliswaar, met PFOS-schuim gewerkt omdat dit toen het standaardschuim was. Maar de meeste oefeningen vonden plaats op onze speciaal aangelegde oefenplaat. Deze plaat, die we nu nog steeds gebruiken, bestaat uit twee lagen beton met telkens een ondoordringbare laag eronder. Er kan dus geen schuim zomaar onze bodem vervuilen.

Ook onze nieuwe industriële oefenplaat, die nu in aanbouw is, wordt op dezelfde wijze gebouwd en is ook aangesloten op het waterzuiveringssysteem. Dus ook daar kan er geen bodemverontreiniging plaatsvinden.

Wij hebben als Campus Vesta op dit moment bijgevolg geen enkele reden om van een onrustwekkende situatie te spreken. Het beperkt gebruik van het PFOS-houdend blusschuim in het verleden, de constructie van onze oefenplaten en het waterzuiveringssysteem zorgen voor een kleine kans op ernstige verontreiniging.

Omdat wij de bezorgdheid van de buurtbewoners hoog in het vaandel dragen, willen we echter deze kleine kans op verontreiniging, zowel aan de oefenplaat als op andere plekken, volledig kunnen uitsluiten. Daarom hebben we besloten om nog dit jaar op het ganse terrein bodemonderzoeken te laten uitvoeren waar we de nadruk zullen leggen op PFOS-verontreiniging. Deze resultaten zullen wij ook met onze buurtbewoners delen.

Tot dan vragen we aan de buurtbewoners die in een perimeter van 100 meter rond Campus Vesta wonen de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen die door de Vlaamse overheid werden opgesteld.