Minister Verlinden en gouverneur Berx testen virtualrealitytraining voor politie

publish date
14.09.2022

 

Politieagenten uit diverse Europese landen hebben op Campus Vesta de gloednieuwe virtual reality (VR) trainingstool voor de politie gedemonstreerd. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, gouverneur Cathy Berx en gedeputeerde Jan De Haes stapten zelf ook even mee in de virtuele omgeving. In deze vernieuwende politietraining kan gedetailleerd worden nagegaan hoe menselijke factoren het handelen van politieagenten beïnvloeden. Het ultieme doel is de politietraining te verbeteren, het operationeel optreden van de politie efficiënter te maken en de inzet van geweld te beperken.

Politieagenten worden steeds vaker geconfronteerd met bedreigende situaties waarbij ze in een fractie van een seconde de juiste beslissing moeten nemen. Om zo efficiënt mogelijk te kunnen reageren bij escalerend fysiek geweld, een terroristische dreiging, een gijzeling, enz. traint de politie in meerdere landen al met virtual reality (VR). Vaak wordt er vooral geoefend op vaardigheden, zoals het gebruik van een wapen.

Het Europese onderzoeksproject SHOTPROS ging een stap verder. Het onderzocht de invloed van psychologische en contextuele menselijke factoren en stressoren zoals geluiden, geuren, de aanwezigheid van dieren, wapens, omstaanders, … op de besluitvorming van Europese politieagenten onder druk en in risicovolle operationele situaties en probeerde die elementen in een virtuele omgeving na te bootsen.

Drie jaar onderzoek door een Europees team van politiemensen, veiligheidsspecialisten en wetenschappers resulteerde in het innovatieve VR-trainingsprogramma dat vandaag op Campus Vesta werd voorgesteld.

Huilende baby’s

In dit SHOTPROS-programma kunnen politieagenten vooral oefenen op een betere en efficiëntere besluitvorming. Dat in de scenario’s stressoren zoals huilende baby’s of blaffende honden worden ingebouwd, verhoogt niet alleen de stress en moeilijkheidsgraad van de training, maar helpt agenten ook om te streven naar de meest optimale beslissing. Beter dan onmiddellijk een wapen te trekken, kun je bijvoorbeeld de bedreigende situatie proberen te ontmijnen met woorden en overtuigingskracht.

Het gebruik van virtual reality voor simulatietraining voor politie heeft als bijkomend voordeel dat je scenario’s kan ontwikkelen die in traditionele trainingen niet mogelijk zijn. Met VR kan je als het ware alles oefenen op elke plaats en op elk moment. Daarom kan deze vernieuwende politietraining in de toekomst ongetwijfeld een goede aanvulling vormen op de bestaande politietraining.

Lichaamssensoren

Met de SHOTPROS VR-trainingstool zijn de politieagenten uitgerust met een VR-bril en dragen ze hun gewone uniform. Hun wapengordel bestaat uit handboeien, een wapenstok, pepperspray en een pistool. Daarbovenop dragen ze een speciaal, gekalibreerd pak met daarin sensoren aan armen en benen. Zo kunnen hun bewegingen gevolgd en later ook geanalyseerd worden. 

Tijdens de actie wordt ook het stressniveau opgedreven en gemeten. Zo kan worden nagegaan vanaf welk niveau een ordehandhaver niet langer ageert, maar enkel nog reageert. Bedoeling is om zoveel mogelijk zintuigen in de oefening te betrekken, zoals ook de reukzin (de geur van een schot) en het voelen van pijn.

De training wordt achteraf in detail besproken. Op die manier kunnen agenten zien hoe en wanneer ze in de fout zijn gegaan en zijn ze beter voorbereid om zich niet door stress en andere menselijke factoren te laten afleiden voor hun doelmatig handelen.

Europese field trials

“Het door Europa gefinancierde onderzoeksproject SHOTPROS ging in mei 2019 van start en wordt in november 2022 afgerond”, legt Günther Dauwen, onderzoeksmedewerker op Campus Vesta uit. “In totaal namen dertien Europese partners aan het project deel. Campus Vesta heeft als enige politieschool in ons land mee geholpen bij de ontwikkeling van het nieuwe trainingsprogramma. De twee andere Belgische partners zijn het Nationaal Crisiscentrum en KU Leuven. Andere partners zijn Europese onderzoeksinstellingen en universiteiten (Amsterdam, Heidelberg en het Oostenrijkse Instituut voor Technologie), VR-bedrijven (Re-LiON Group), politieautoriteiten en coördinator USECON.”

“Dit voorjaar werden vijf field trials georganiseerd om de laatste verbeteringen aan het VR-systeem te testen en operationeel te maken. De Europese ‘roadshow’ hield halt in Wenen, Boekarest, Amsterdam, Selm en Berlijn. Vandaag werd op Campus Vesta in Ranst het eindproduct getoond door onder meer de Belgische politie én getest door de minister en de gouverneur.”

'VR for Police: Drive the police into the future’

Als afsluiting van het SHOTPROS-project organiseert Campus Vesta, in samenwerking met KU Leuven en het Nationaal Crisiscentrum, op woensdag 14 en donderdag 15 september een Europese slotconferentie rond politie en innovatie onder de noemer ‘VR for Police: Drive the police into the future’. Gouverneur Cathy Berx zal deze conferentie op 14 september officieel openen.

Op deze tweedaagse conferentie worden politiemensen uit 17 Europese landen verwacht. Bedoeling is dat hieruit samenwerkingsverbanden ontstaan om virtual reality in de Europese politiecontext verder te implementeren. Daarom wordt op deze slotconferentie meteen ook de officiële start gegeven van VR & Police Network (VRPN), het Europese politienetwerk dat in 2020 werd opgericht als deel van het SHOTPROS-project.

Campus Vesta is trots te kunnen bijdragen aan dit innovatief project”, licht gedeputeerde Jan De Haes toe. “Zo maakt ons opleidingscentrum zijn missie om bij te dragen aan een optimale werking van de hulpverleningssector en aan het verhogen van de veiligheid in de samenleving alweer waar.”

Voor meer informatie

www.shotpros.eu

www.vrandpolice.eu

Een enthousiaste minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden met VR-bril. Innovatie en politie zijn twee dingen/mensen die haar na aan het hart liggen.

Gouverneur Cathy Berx waagt zich in de virtuele realiteit.

Bekijk hieronder het verslag van een zeer boeiende week: 

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.