Oefenen op pop tijdens virtuele ramp? Neem deel aan webinars MED1stMR vanaf 25 april!

publish date
22.04.2023

Medische eerstehulpverleners beter voorbereiden op stressvolle en complexe rampsituaties door ze via mixed reality (MR) in een virtuele omgeving te laten oefenen op poppen met een hartslag en longfunctie… Dat is de inzet van het baanbrekende Europese project MED1stMR, waaraan Campus Vesta intussen twee jaar als enige Belgische partner meewerkt.

Het onderzoeksproject is nu in zijn eindfase en is klaar om vanaf juli tijdens zes fieldtrials op verschillende plaatsen in Europa – waaronder in november op Campus Vesta - de nieuwe opleidingsmogelijkheden uit te testen en verder te verfijnen.

In afwachting van deze testweken worden drie webinars georganiseerd waarin je meer te weten komt over het project en over de eerste resultaten en ervaringen. De webinars zijn in de eerste plaats bedoeld voor medische eerstehulpverleners (ambulanciers, MUG-personeel, ziekenwagendiensten), maar staan ook open voor andere geïnteresseerden. Deelname is gratis, maar je bent wel verplicht om je te registreren.

Baanbrekende opleidingsmogelijkheden

Het Horizon 2020-onderzoeksproject MED1stMR ging in juni 2021 van start en loopt tot eind mei 2024. Projectcoördinator is het Austrian Institute of Technology, Center for Technology Experience. Het team bestaat uit 19 Europese, goed geselecteerde projectpartners uit toponderzoeksinstellingen, medische eerstehulporganisaties, het bedrijfsleven en technologiebedrijven. Als opleidingsinstituut zijn wij als Campus Vesta trots dat we ons steentje kunnen bijdragen.

Medische eerstehulpverleners worden steeds vaker geconfronteerd met massa-incidenten met een groot aantal gewonden, ofwel veroorzaakt door menselijke dreigingen (bv. terroristische aanslagen) ofwel door natuurrampen (bv. aardverschuivingen, overstromingen).

De juiste evaluatie van de situatie zelf, het controleren en monitoren van de vitale functies van een groot aantal slachtoffers en het kiezen van de meest geschikte strategie om verder te gaan met het behandelen van slachtoffers zijn niet evidente uitdagingen.

Daarom heeft MED1stMR een baanbrekend mixed reality opleidingssysteem ontwikkeld om aan deze behoeftes tegemoet te komen. Deze opleiding gaat zorgen voor verbeterde feedback door de integratie van high-fidelity simulatiepoppen en medische apparatuur in de virtuele omgeving.

Dit stelt medische eerstehulpverleners in staat om ondergedompeld te worden in virtuele scenario's en lichamen, ledematen en bewegingen te voelen en visueel waar te nemen tijdens het onderzoeken en behandelen van de patiënten. Hierdoor biedt MED1stMR een veel diepere zintuiglijke ervaring waardoor MR training nog dichter bij de realiteit komt te staan.

Er werden draagbare technologieën met lichaamssensoren ontwikkeld die het mogelijk maken om de toestand en het gedrag van de medische eerstehulpverleners tijdens de training te monitoren. Samen met een wetenschappelijk model voor effectieve prestaties in medische noodsituaties (EPME), zullen deze gegevens het mogelijk maken de training aan te passen aan de behoeften van de cursist, manueel of door artificieel intelligente scenario's.