MELODY

Campus Vesta is een van de vier Europese opleidingscentra (België, Nederland, Hongarije, Finland) die hebben meegewerkt aan het ontwikkelen én uittesten van een CBRN-trainingsprogramma voor eerstelijnshulpverleners in Europa.

Hoe benader je incidenten met chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen (CBRN)? Waar moet je allemaal op letten? Met welke factoren moet je rekening houden?

Met die en vele andere vragen worden eerstelijnshulpverleners in Europa vroeg of laat geconfronteerd. Om alle neuzen van de verschillende disciplines in dezelfde richting te krijgen, ontwikkelde het Europese project MELODY een lessenpakket voor CBRN-training voor first responders binnen Europa. De doelgroep bestaat uit calltakers in de noodcentrale, brandweer, politie, medische hulpverleners (ambulanciers, MUG, spoedgevallen, …) en defensie.

Het lessenpakket of opleidingscurriculum werd tweemaal in vier scholen in Europa getest: in Nederland, Hongarije, Finland en voor België op Campus Vesta in mei 2022. Onder meer in Zweden, Tsjechië, Duitsland en Portugal werden ook nog eens trainers opgeleid om met dat lessenpakket aan de slag te kunnen. In december 2022 organiseerde Campus Vesta zo'n Nederlandstalige Train-the-Trainer (TTT) voor Nederland en Vlaanderen. Met Post-it’jes en veel denkwerk kon het internationaal en multidisciplinair gezelschap enkele van de 22 scenario’s uittesten.

Op 9 december 2022 stelde het MELODY-consortium in Brussel de eindresultaten van het project voor. Het project is eind 2018 gestart en zou normaal drie jaar duren. Maar door corona werd het met een jaar verlengd. MELODY wordt eind december 2022 afgerond.